30.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (20)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep.19

heidi-fetita-muntilor-20
Heidi, fetița munților (20)

Capitolul X. Heidi câștigă și pierde

După-amiezile, în timp ce Clara și domnișoara Rottenmeier se odihneau, bunica o chema pe Heidi în camera ei și stătea cu ea de vorbă despre tot felul de lucruri.
Bunica avea întotdeauna la îndemâna niște resturi de stofă și câteva păpuși drăgălașe și o învăță pe Heidi să le facă rochițe, șorțulețe și alte haine de toată frumusețea.

28.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (19)

de Johanna Spyri

heidi-fetita-muntilor-19
Heidi, fetița munților (19)
- Heidi și Peter păstorul pe pajiște

Capitolul IX.O bunică(2)

După câteva zile, bunica o chemă pe Heidi în camera ei. Îi arătă un teanc de cărți, iar fetița se apucă să le răsfoiască. Rămase mută de admirație în fața pozelor atât de frumoase. Deodată, ochii i se umeziră de lacrimi. Văzuse o poză cu un câmp frumos, pe care păștea o turmă de vite, iar în mijlocul turmei se afla păstorul, sprijinit în toiag.

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR(18)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep. 17

heidi-fetita-muntilor-18
Heidi, fetița munților (18)

Capitolul IX. O bunică (1)

Judecând după pregătirile din seara aceea și din ziua următoare, oricine ar fi putut să-și dea seama că bunica era așteptată cu toată cinstea cuvenită și că ea va avea un cuvânt greu de spus în această casă. Tinette își puse numaidecât o bonețică albă ca laptele, iar Sebastian avu grijă ca peste tot să fie cât mai multe scaune, astfel încât doamna Sesemann să se  poată așeza oriunde i-ar face plăcere.

27.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (17)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților -ep.16
heidi-fetita-muntilor-17
Heidi, fetița munților (17)

Capitolul VIII. Stăpânul casei află niște lucruri nemaipomenite

La câteva zile după aceste întâmplări, în casa Sesemann era agitație mare. Stăpânul casei se întorsese din îndelungata sa călătorie și, ca de obicei, adusese cu el o mulțime de pachete pe care Sebastian și Tinette trebuiau să le aducă din mașină în casă.

24.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (16)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților Ep.15

heidi-fetita-muntilor-16
Heidi, fetița munților (16);
de la stânga la dreapta: Sebastian, Clara și Heidi

Capitolul VII. În casa Sesemann e zarvă multă 


În dimineața zilei următoare, după ce-i deschise ușa domnului preceptor și îl conduse în sala de studii, Sebastian auzi din nou zbârnâitul soneriei. De data asta sună atât de tare, încât valetul o rupse la goană pe scări, închipuindu-și că domnul Sesemann, stăpânul casei, s-a întors din călătorie, fără să-i mai anunțe...

23.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (15)

de Johanna Spyri

heidi-fetita-muntilor-15
Heidi, fetița munților (15) 

Capitolul VI.Un nou capitol și alte întâmplări(3)

Heidi aflase de la Sebastian că nu poate vedea împrejurimile orașului decât din turla unei biserici înalte, cu o bilă de aur în vârful săgeții.
Fata coborî iute scara și, deschizând poarta clădirii, se trezi direct în stradă. Rătăci un timp pe străzile Frankfurtului în căutarea bisericii, dar nu o văzu.

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (14)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep.13

heidi-fetita-muntilor-14
Heidi, fetița munților (14)

Capitolul VI. Un nou capitol și alte întâmplări (2)

Heidi se apropie de fotoliul Clarei.
- Cum ți-ar plăcea să-ți spun, Heidi sau Adelheid ? o întrebă micuța infirmă.
- Pe mine mă cheamă Heidi.
- Foarte bine așa o să-ți spun, deși n-am mai auzit niciodată numele ăsta până acum. Și nici  o fetiță ca tine n-am mai văzut. Părul tău a fost întotdeauna așa scurt și cârlionțat ?

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (13)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep.12

heidi-fetita-muntilor-13
Heidi, fetița munților (13)

Capitolul VI. Un nou capitol și alte întâmplări (1)

Așa cum spusese mătușa Dete, micuța Clara își petrecea toată ziua într-un scaun cu rotile, plimbându-se de colo până colo, în frumoasa casă a domnului Sesemann, tatăl ei. În dimineața asta se afla într-o odaie spațioasă, lângă sufragerie.

22.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (12)

de Johanna Spyri

heidi-fetita-muntilor-12
Heidi, fetița munților (12)

Capitolul V. Doi oaspeți (2)

Bătrânul o privea fără să scoată o vorbă, dar iată că mătușa Dete îi aduse o veste bună. Mai întâi, se bucură nespus că Heidi arăta atât de bine - mai, mai să n-o recunoască - mărturisind în felul acesta grija cu care o crescuse bunicul. Apoi ținu să-i spună că s-a gândit mereu, în acești ani de când nu se mai văzuseră, că nu e drept să lase veșnic în seama lui povara unui copil atât de mic, și într-o zi i-a venit ideea s-o ducă în altă parte și uite, chiar azi s-a ivit o ocazie nemaipomenită. În casa cea mai frumoasă din Frankfurt trăia o familie de oameni foarte bogați. Aveau o fetiță bolnavă, paralizată, sărmana, care își petrecea tot timpul într-un scaun cu rotile. Nimic nu-i lipsea fetiței, avea tot ce-și dorea și învăța acasă, cu un preceptor; dar, sărăcuța, se plictisea de moarte și părinții îi căutau o prietenă, care să nu semene cu nici un alt copil. Mătușa Dete le-a descris-o pe nepoata ei, le-a arătat ce fire are și dumnealor o așteaptă neîntârziat pe Heidi, să vină la Frankfurt. Nepoata ar avea în fața ei un viitor, căci fetița era foarte bolnavă și părinții ei n-ar putea trăi fără un copil în preajma lor.
- Ai isprăvit ? i-o tăie scurt bunicul, care până atunci o ascultase fără să sufle o vorbă.
- Vai, izbucni Dete, te porți cu mine de parcă aș fi o străină care îți îndrugă nu știu ce bazaconii. Zău dacă te înțeleg. Nu cred să se găsească în toată valea Prattigan vreunul care să nu mulțumească Domnului pentru o asemenea veste...
- Din partea mea, poți să duci vestea asta unde poftești, nu te împiedic ! Eu, însă, nici nu vreau s-o aud, o întrerupse morocănos bunicul.
Dete sări în sus, bosumflată:
- Ei bine, dacă-i așa, atunci să-ți spun și eu ce gândesc: copila asta împlinește îndată opt ani și nu știe nimic; nu vrei să învețe și de aceea n-o trimiți nici la școală, nici la biserică. Toate astea le-am aflat jos, în Dörfli. Heidi e singurul copil al surorii mele și mă simt răspunzătoare față de ea. Acum îi surâde norocul și nu vreau să lăsăm acest noroc să treacă pe lângă ea. De altfel, continuă ea din ce în ce mai supărată, mie prea puțin îmi pasă de ce spui dumneata, toată lumea e alături de mine. Dacă ții neapărat ca povestea să ajungă la tribunal, foarte bine; află însă, că mai sunt niște povești mai vechi de care, sunt sigură, nu-ți va face nici o plăcere să mai auzi...
- Bine, ia-o cu tine și stric-o ! Dar să nu vă mai văd niciodată în ochii mei, pe niciuna ! Asta mi-ar mai lipsi, s-o aud și pe ea vorbind ca tine ! strigă mânios bătrânul și ieși afară, trântind ușa în urma lui.
- L-ai făcut pe bunicul să fie rău, spuse Heidi necăjită.
- Nu-i nimic, se liniștește el; hai, îmbracă-te și să mergem, o grăbi Dete. Unde-ți sunt hainele ?
- Nu merg cu tine, răspunse Heidi.
- Cum poți să fii atât de proastă și de încăpățânată ?! Nu l-ai auzit pe bunicul tău strigând că nu mai vrea să te vadă niciodată în ochii lui ? N-ai înțeles că vrea să pleci cu mine ? Hai, nu te mai burzului așa ! Nici nu știi ce fumos e la Frankfurt... Și apoi, dacă n-o să-ți placă și n-o să-ți placă, te întorci și gata povestea. Până atunci, numai bine, îi trece și bunicului supărarea.
- Mă  pot întoarce deseară ? întrebă Heidi.
- Când vrei tu, îi răspunse mătușa, dar acum grăbește-te, căci vreau să ajungem în seara asta la Mayenfeld și mâine, dis-de-dimineață, să luăm trenul spre Frankfurt. 
- Unde te duci, Heidi ? întrebă Peter cu uimire, zărindu-le pe cele două drumețe.
- Trebuie să plec cu mătușa Dete la Frankfurt, dar mai întâi vreau s-o văd pe bunica. Mă așteaptă.
- Nu, nu, strigă Dete speriată și o apucă mai tare de mână, ca să nu se poată smulge din strânsoarea ei; nu de alta, dar se temea ca, nu cumva, văzând-o pe bătrână, Heidi să nu se răzgândească și să nu mai vrea să plece cu ea la Frankfurt.
Peter dădu buzna în odaie și trânti mănunchiul de nuiele de se zgudui toată casa. Bunica se sperie îngrozitor și se ridică în picioare.
- Ce s-a întâmplat ? întrebă Brigitte cu calmul ei obișnuit. De ce ești așa de supărat ?
- Ne-au luat-o pe Heidi, bolborosi el, gata să plângă.
- Cum, cine ? întrebă bunica, îngrijorată.
A înțeles numaidecât. Brigitte tocmai povestise că mai devreme o văzuse pe Dete urcând spre cabana Unchiului din munți. În grabă, și tremurând din tot corpul, deschise fereastra și strigă:
- Dete ! Nu ne fura fetița !
Dete bănuia de unde veneau aceste chemări și, strângând ca într-un clește mâna copilei, o trase după ea, alergând la vale din răsputeri.
- Mă strigă bunica, trebuie neapărat s-o văd ! țipă Heidi.
Mătușa însă se împotrivi, spunându-i că trebuie să se grăbească dacă vor să nu piardă trenul. În cele din urmă, Dete o liniști, vorbindu-i întruna despre lucrurile frumoase pe care avea să le vadă la Frankfurt și dându-i toate asigurările că se poate întoarce oricând la bunica dacă n-o să-i placă; în felul ăsta, cel puțin o să aibă prilejul să-i aducă ceva care să-i facă plăcere. Convinsă, Heidi începu să țină pasul cu ea.
- Și ce i-aș putea aduce bunicii de la Frankfurt ? întrebă ea, după un timp.
- Știu și eu, de pildă niște pâinițe din acelea albe, cred că i-ar prinde bine, să nu mai mănânce, sărăcuța, atâta pâine neagră...
- Da, da, ai dreptate, încuviință Heidi, am văzut-o de multe ori cum îi dădea bucata ei de pâine lui Peter, fiindcă era tare pentru ea. Hai să fugim mai repede, ca să-i pot aduce mâine câteva pâinițe.

* * * 

Sursa foto
Dă click aici pentru Heidi, fetița munților (13) !

Găsești povestirea pe scurt a capitolului V aici !

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (11)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep.10

heidi-fetita-muntilor-11
Heidi, fetița munților (11)

Capitolul V. Doi oaspeți(1)

Iarna trecu pe nesimțite. Trecu și o primăvară dulce, urmată de o vară frumoasă, și iată, a doua iarnă se apropia și ea de sfârșit.Heidi era mereu la fel de fericită ca păsările cerului.

21.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (10)

de Johanna Spyri

heidi-fetita-muntilor-10
Heidi, fetița munților (10)

Capitolul IV. La bunica (3)

Heidi țâșnise atât de repede din odaia bunicii, încât Peter abia izbutise să o urmeze și totuși, și el și Brigitte avură prilejul să vadă cu câtă grijă o învelește bunicul într-un sac gros și călduros.
Liniștiți, intrară amândoi în casă și-i spuseră bunicii de ce a fost întoarcerea lor atât de grabnică.

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (9)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților -ep.8

heidi-fetita-muntilor-9
Heidi, fetița munților (9) 

Capitolul IV. La bunica (2)

Heidi împinse o ușă și se trezi într-o încăpere scundă și întunecoasă, în mijlocul căreia se afla o vatră și o masă cu câteva căni pe ea. Era bucătăria. În fundul bucătăriei se vedea o altă ușă. Heidi o deschise și pe asta, și astfel își dădu seama că nu intrase într-o casă de păstori, cu o singură odaie, mare, si cu un pod de fân deasupra, așa cum era cabana bunicului.

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (8)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep.7

heidi-fetita-muntilor-8
Heidi, fetița munților (8)

Capitolul IV. La bunica (1)

Zilele treceau. Soarele răsărea la fel de strălucitor în fiecare zi, iar ciobănașul Peter venea mereu cu caprele lui să o ia pe Heidi și, ca de obicei, să meargă cu turma la pășune. Viața în aer liber avu darul s-o schimbe pe Heidi, dându-i o înfățișare de copil robust și sănătos; era veselă și fericită ca păsările de munte, ce trăiesc în arbori sau pe plaiurile verzi, iar obrajii i se rumeniseră în bătaia strălucitoare a soarelui de vară.

20.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (7) de Johanna Spyri

de Johanna Spyri

heidi-fetita-muntilor-7-mancand-cu-peter
Heidi, fetița munților (7). Mâncând cu Peter

Capitolul III. La pășune (2)

Deodată, micul păstor începu să fluiere și să strige ceva în gura mare. Heidi nu știa ce înseamnă asta, în schimb caprele știau, căci în clipa următoare sosiră în goană, una după alta. Turma era adunată la un loc. Câteva capre pășteau liniștite, altele parcă de plictiseală se hârjoneau, izbindu-se ușor cu coarnele.

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (6)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep.5

heidi-fetita-muntilor-6-pe-pajiste
Heidi, fetița munților (6). Pe pajiște

Capitolul III. La pășune (1)

A doua zi, dis-de-dimineață, un fluierat strident o trezi pe Heidi din somn și, când deschise ochii, o rază strălucitoare ce se strecura prin lucarnă până la culcușul ei făcea ca totul din pod să lucească de parcă ar fi fost poleit cu aur. Se uită uimită în jurul ei, nemaiștiind unde se află.

19.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (5)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților - ep.4

heidi-fetita-muntilor-5
Heidi, fetița munților (5)

Capitolul II. La bunicul (2)

Ajuns în odaie, bunicul se apropie de vatră, luă ceaunul mare, și în locul lui atârnă un altul mai mic, apoi se așeză pe un scăunel cu trei picioare și încinse un foc puternic, la ale cărui flăcări conținutul ceaunului începu repede să fiarbă. După aceea înfipse într-o furculiță lungă o bucată mare de brânză și se apucă să o învârtească încet deasupra focului, așa fel încât să se moaie și să se rumenească pe îndelete.

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (4)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților -ep.3

heidi-fetita-muntilor-si-bunicul-4
Heidi, fetița munților, și bunicul (4)

Capitolul II. La bunicul (1)

De îndată ce Dete se făcu nevăzută, bunicul se așeză din nou pe banca lui. Trăgea adânc din pipă și pufăia de zor, scoțând într-una nori mari și albi de fum; în timpul acesta stătea cu privirea ațintită în pământ și nici o vorbă nu ieșea din gura lui. În așteptare, Heidi se uita cu plăcere în jurul ei. Mai întâi, descoperi staulul caprelor, lipit de cabană, și băgă de seamă că e pustiu. merse apoi mai departe cu cercetările ei și ajunse în spatele cabanei, la brazii cei falnici și bătrâni.

18.04.2012

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (3)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților (2)

heidi-fetita-muntilor-3-bunicul
Heidi, fetița munților (3) Bunicul

Capitolul I. Spre munții înalți (3)

După trei sferturi de oră de mers, mica trupă ajunse la pășunea de pe coama muntelui, unde se afla cabana Unchiului, așezată în bătaia vântului, dar și a soarelui, și de unde îmbrățișai cu privirea întreaga vale. În spatele căsuței se înălțau trei brazi bătrâni, cu crengile mari și stufoase, iar mai sus se întindeau alte povârnișuri, acoperite de iarbă, ce se pierdeau departe în niște stânci abrupte și pleșuve.

HEIDI, FETIȚA MUNȚILOR (2)

de Johanna Spyri

Urmare la Heidi, fetița munților (1)

heidi-fetita-muntilor-2-peter
Heidi, fetița munților (2). Peter

Capitolul ISpre munții înalți (2)

Dete strânse mâna tovarășei de drum și rămase pe loc s-o urmărească din ochi până la micuța cabană cafenie, aflată la câțiva pași de marginea potecii. Cabana, ce se înalța la jumătatea drumului dintre sat și pășuni, era atât de veche și atât de dărăpănată, încât marele ei noroc era văgăuna în care se adăpostea. Când vântul sufla cu putere, toate scârțâiau și trosneau în ea, din încheieturi: ușile, ferestrele și chiar grinzile din acoperiș. Dacă s-ar fi aflat undeva în vârful muntelui, vântul föehn ar fi smuls-o din pământ și ar fi prăvălit-o la vale. 

04.04.2012

FĂT FRUMOS DIN LACRIMĂ (10)

de Mihai Eminescu

Urmare la Făt Frumos din lacrimă (9)
Făt-Frumos domoli pasul calului și așeză pe fată pe acela al tătâne-său. O zi încă, și ajunseră în mândra cetate a împăratului.
Lumea-l crezuse mort pe Făt-Frumos, și de aceea, când se împrăștie faima venirii lui, ziua-și muie aerul în lumină de sărbătoare și oamenii așteptau murmurând la faima venirii lui, cum vuiește un lan de grâu la suflarea unui vânt.

03.04.2012

FĂT FRUMOS DIN LACRIMĂ (9)

de Mihai Eminescu

Urmare la Făt Frumos din lacrimă (8)

- Am scăpat, zise fata.
- Am scăpat, zise calul cel cu șapte inimi. Stăpâne, adăogi calul, tu ai izbit Miazănoaptea, de a căzut la pământ cu două ceasuri înainte de vreme, și eu simt sub picioarele mele răscolindu-se nisipul. Scheletele înmormântate de volburele nisipului arzător al pustiilor au să se scoale spre a se sui în lună la benchetele lor. E primejdios ca să umbli acuma. Aerul cel înveninat și rece al sufletelor lor moarte v-ar putea omorî. Ci mai bine voi culcați-vă, și eu pân-atuncea m-oi întoarce la mama, ca să mai sug înc-o dată laptele cel de văpaie albă a țâțelor ei, pentru ca să mă fac iar frumos și strălucit.

02.04.2012

HEIDI, FETITA MUNTILOR (1)

de Johanna Spyri

heidi-fetita-muntilor-1
Heidi, fetița munților (1)


Capitolul I. Spre munții înalți (1)

Din veselul sat Mayenfeld, o potecă suie, printre pajiști și livezi, spre poalele munților ce domină din această parte întreaga vale. Se și simte mirosul pătrunzător al ierbii de munte, căci poteca e abruptă și se pierde sus, în pășunile alpine.

FĂT FRUMOS DIN LACRIMĂ (8)

de Mihai Eminescu

Urmare la Făt Frumos din lacrimă (7)

Spre miezul nopții se-ntoarse acasă, mână caii în grajd, îi încuie și intră în odaie. Pe vatra cuptorului, în cenușă mai licureau câțiva cărbuni. Baba sta întinsă pe laiță și înțepenită ca moartă. El gândi c-a murit ș-o scutură. Ea era ca trunchiul și nu se mișca deloc. El trezi fata, ce dormea pe cuptor.
- Uite, zise el, ți-a murit baba.

01.04.2012

FĂT FRUMOS DIN LACRIMĂ (7)

de Mihai Eminescu

Urmare la Făt Frumos din lacrimă (6)

- Mulțumită, răspunse ea zâmbind. Totodată însă Genarul îi aruncă în față o batistă roșie, ușoară, mirositoare. Fata se uită mult în ochii tatălui său, ca un om care se deșteaptă dintr-un vis, de care nu-și poate aduce aminte. Ea uitase tot ce-i spusese tată-său. Însă floarea din fereastă veghea printre frunzele ei, ca o stea roșie prin încrețiturile unui nor.
A doua zi Genarul plecă iarăși des-dimineață la vânătoare. Fata sărută murmurând floarea roșie și Făt-Frumos născu ca din nimica înaintea ei.
- Ei, știi ceva ? o întrebă el.
- Nu știu nimica, zise ea tristă și punând dosul mânii pe fruntea ei, am uitat tot.