14.04.2019

PIELE DE MĂGAR (6)

BASM DE CHARLES PERRAULT


S-au grăbit cu toții să o aducă pe Piele de Măgar cât mai repede în fața regelui, dar ea a cerut ca înainte de a apărea în fața stăpânului său, să i se permită să își schimbe hainele.

Ca să spunem lucrurilor pe nume, mulți au surâs răutăcios la auzul acestor vorbe, însă în clipa când ea s-a ivit la palat în minunata ei rochie, a cărei bogăție nu avea cum să fie egalată vreodată, cu părul ei blond strălucind de diamante, cu dulcii și nevinovații ei ochi albaștri și cu mijlocul ei atât de subțire încât putea fi cuprins în căușele a două mâini, chiar și cele mai grațioase doamne de la curte și-au pierdut, prin comparație, toate farmecele. În toată aceasta agitație și uimire regele nu a avut cum să nu bage de seamă frumusețea viitoarei sale nurori, iar regina a fost întru totul încântată de ea. Însuși prințul a găsit că fericirea lui era atât de mare încât abia putea să o suporte. Pregătirile pentru nuntă au început de îndată, fiind invitați toti regii din țările vecine. Unii, din răsărit, au sosit călare pe elefanți. Alții erau atât de înspăimântători la înfățișare încât au băgat groaza în sufletele copiilor mici. Au sosit numeroși invitați din toate colțurile lumii.

Nici prințul însă, nici mulții regi aflați acolo nu au fost mai maiestuoși decat tatăl miresei, care și-a recunoscut fiica și a implorat-o să îl ierte.

- Cât de îngaduitoare sunt cerurile, a zis el, să mă lase să te văd din nou, draga mea fiică.
Plângând de bucurie, a îmbrățișat-o plin de iubire. Fericirea lui a fost împărtășită de toți, iar viitorul soț a fost nemaipomenit de încântat să afle că socrul său era un atât de puternic rege. La un moment dat, și-a facut apariția nașa zână, care a povestit tot ce se întâmplase, spusele ei aducand un și mai mare triumf pentru Piele de Măgar.
Nu este greu de văzut că morala acestei povești este că e mai bine să treci prin cele mai mari greutăți decât să nu îți faci datoria, că virtutea poate părea uneori păguboasă, dar iese învingatoare întotdeuna în cele din urmă.
Povestea lui Piele de Măgar poate fi greu de crezut, dar, atâta timp cât vor exista fete, mame și bunici în aceasta lume, ea va fi mereu povestită de ele. 

Sfârșit

Găsești povestirea pe scurt a acestui basm pe blogul
Povestiri pe scurt de lecturi școlare !
Ai putea să citești și alte basme de Charles Perrault:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !