24.03.2019

RIQUET CEL MOȚAT (2)

BASM DE CHARLES PERRAULT



Când prințesa se întoarse la palat, toți se bucurară să vadă nemaipomenita schimbare. Toți, mai puțin sora cea mică, deoarece văzu că acum, când nu mai era singura inteligentă, ea părea și mai urâtă și mai respingătoare.
Începură atunci să vină prinți din alte regate, încercând să o cucerească pe frumoasa și acum inteligenta prințesă. După ce refuză mai mulți pretendenți, se prezentă un bărbat puternic, elegant și bogat, căruia fata nu-i putu rezista.

Totuși, pentru că acum era înțeleaptă, tânăra ceru să i se acorde timp de gândire înainte să se mărite cu el. Căută liniștea din pădure pentru a medita; dar ceea ce întâlni acolo fu o mare agitație și văzu mulți oameni care pregăteau un mare ospăț. Prințesa, uimită, îi întrebă pentru cine lucrau.

- Lucrăm pentru prințul Riquet cel Moțat, a cărui nuntă este mâine, doamnă.

Prințesa rămase înmărmurită când își aduse aminte dintr-o dată că trecuse un an de când promisese că se căsătorește cu Riquet, care în acel moment se apropie de ea.
- La dispoziția dumneavoastră, doamnă, spuse, sunt decis să mă țin de cuvânt, și nu mă îndoiesc că ați venit ca să mă faceți cel mai fericit om din lume acordându-mi mâna dumneavoastră.
- Vă mărturisesc sincer, răspunse prințesa, că încă nu am luat o decizie.
- Mă uimește ceea ce îmi spuneți, replică Riquet. Aș putea să vă reproșez că nu vă țineți de cuvânt, dar cum să fac asta, când în joc este fericirea mea?  În afară de urâțenia mea, mai exista ceva care vă deranjează la mine?
- În nici un caz, răspunse prințesa, îmi place tot ceea ce îmi spuneți.
- Atunci, continuă Riquet cel Moțat, mă puteți face cel mai fericit bărbat.
- Cum poate fi posibil? spuse prințesa.
- Aflați, doamnă, că aceeași zâna care mi-a dăruit harul de a-mi împărtăși inteligența, vi l-a dat dumneavoastră pe cel de a-l face frumos pe omul pe care îl iubiți.
- Atunci îmi doresc din tot sufletul ca tu, cel mai dulce dintre cavaleri, să te transformi în prințul cel mai frumos, spuse prințesa.
Imediat Riquet cel Moțat aparu în fața ochilor săi precum cel mai frumos și mai încântător tânăr din lume.
Sunt oameni care spun că nu farmecele zânei, ci dragostea a fost cea care a înfăptuit transformarea tânărului, căci prințesa, văzând toate însușirile prințului, nu mai observă nici diformitățile trupului, nici urâțenia chipului acestuia. A doua zi se sărbători minunata nuntă, așa cum prevazuse Riquet cel Moțat cu un an în urmă.  

Sfârșit 

Găsești povestirea pe scurt a acestui basm pe blogul
Povestiri pe scurt de lecturi școlare !
Ai putea să mai citești și alte basme de Charles Perrault:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !