06.06.2016

Conu Leonida față cu reacțiunea (3)

de Ion Luca Caragiale.

Urmare la Conu Leonida față cu reacțiunea (2).

SCENA II
(Coana Efimița se așază pe o ureche și adoarme și ea. - Unu după miezul nopții sună rar în vecinătate: patru bătăi pentru sferturi, apoi o bătaie mai gravă pentru ceas. În orchestră melodramă „misterioso". Câteva momente pauză, după care s-aud în depărtare două-trei detunături de pușcă și chiote surde; apoi, altele mai multe și strigăte mai distincte, și încă o dată)
EFIMIȚA (se deșteaptă și se ridică-n pat, privind cu nedumerire către ușe și întrebând cu neastâmpăr): Cine e ? (pauză) Cine e ? (pauză; sare din pat, aleargă repede la ușă și o încearcă dacă e bine încuiată, asemenea la fereastră, și se-ntoarce mai puțin îngrijată să se așeze iar la loc, făcându-și o cruce) Cine știe ce-oi fi visat !... (se culcă și ațipește iar; în orchestră melodramă; pauză; o salvă de detunături și strigăte înmulțite; cocoana sare din pat cât colo)… Cine e ?... (o pauză, merge tremurând la masă, caută p-întunerec chibriturile și aprinde lampa; foarte emoționată, încearcă încă o dată ușa, merge în vârful degetelor la dulapul de haine, îl încuie repede, ca și cum ar fi prins pe cineva în el, și ascultă cu palpitație ce se petrece înăuntru; se uită apoi pe sub paturi și prin toate colțurile, stinge lampa, se-nchină și se urcă iar în pat) Ce-o fi ș-asta ? (deodată, s-aud o nouă salvă și chiote prelungite; coana Efimița sare jos și rămâne înmărmurită în picioare ascultând; o altă salvă și strigăte) Leonido ! (zgomotul se repetă) Leonido !! (pauză; zgomotul se repetă cu putere; cocoana se repede peste un scaun cu exasperare, se împiedecă și cade peste patul lui Leonida) Leonido !!!
SCENA III
LEONIDA (sculându-se din somn spăimântat): 'Ai ! ce e ?
EFIMIȚA: Leonido ! scoal' că-i foc, Leonido !
LEONIDA (speriat): Unde-i foc ?
EFIMIȚA: Scoal' că-i revuluție, bătălie mare afară !
LEONIDA: Aș ! vorbă să fie ! Ce te pomenești vorbind, domnule ?
EFIMIȚA: Bătălie la toartă, soro: pistoale, puști, tunuri, Leonido, țipete, chiote, lucru mare, de am sărit din somn !
LEONIDA (luând-o cu binișorul): Mițule, nu-i nimica; știi cum ești dumneata nevricoasă, unde am vorbit toată seara de politică, te-i fi culcat și cu fața-n sus și ai visat cine știe ce.
EFIMIȚA (impacientată): Leonido, deșteaptă sunt eu acuma ?
LEONIDA: Apoi de ! Mițule, asta dumneata știi.
EFIMIȚA (atinsă): Bravos, bobocule ! nu m-așteptam ca tocmai dumneata să te pronunți cu așa iluzii în contra mea; te credeam mai altfel... îmi pare rău !... Cucoane Leonido, sunt deșteaptă; am auzit acum cum te-auz și m-auzi... revuluție, bătalie mare !
LEONIDA: Bine, Mițule, stăi, nu te importa degeaba. De când m-ai deșteptat pe mine, ai mai auzit ceva ?
EFIMIȚA: Nu.
LEONIDA: Apoi de ! cum vine treaba asta? spune matale...
EFIMIȚA (cam în nedomirire): De, soro, știu și eu ?
LEONIDA: Apoi, vezi ? Dar... s-o mai luăm și pe partea ailaltă, să vedem ce-ai să mai zici. Bine, chiar revuluție să fi fost, să zicem;... nu știi dumneata că n-are nimini voie să descarce focuri în oraș ? e ordin de la poliție...
EFIMIȚA (aproape răsconvinsă): De ! bobocule, să zic și eu cum zici, că după cum le spui dumneata, una și cu una fac două, n-are de unde să te mai apuce omul... (stând la gânduri și iar îndoindu-se) Da' bine, soro, am auzit, am a-u-zit; cum s-auz ce nu era ? ce-am auzit dacă nu era nimica ?
LEONIDA: Ei ! domnule, câte d-astea n-am citit eu, n-am păr în cap ! Glumești cu omul ! Se-ntâmplă... (cu tonul unei teorii sigure) că fiincă de ce ? o să mă-ntrebi... Omul, bunioară, de par egzamplu, dintr-un nu-știu-ce ori ceva, cum e nevricos, de curiozitate, intră la o idee; a intrat la o idée ? fandacsia e gata; ei ! și după aia din fandacsie cade în ipohondrie. Pe urmă, firește, și nimica mișcă.
EFIMIȚA: Comedie, soro ! (minunându-se) Așa o fi !
LEONIDA: Bunioară și la dumneata acuma, o ipohondrie trecătoare; nu-i nimica... Hai să ne culcăm: noapte bună, Mițule.
EFIMIȚA: Noapte bună. (încă nedomirită oarecum, stinge lampa și se vâră în pat.)
LEONIDA (după o pauză): Nu te mai culca cu fața-n sus, Mițule, că iar visezi.
(Cocoana s-așază p-o ureche; în odaie întunerec, în orchestră melodramă;

o pauză, după care d-odată se aud în depărtare chiote, strigăte și detunături).

* * *

Urmează Conu Leonida față cu reacțiunea (4)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !