24.05.2012

NUCUL LUI ODOBAC (2)

de Emil Gârleanu

Toader Odobac să fi trecut suta, după cât de multe ține el minte. E un moșneag înalt, spătos și uscat ca un schivnic; privește ascuțit, vorbește limpede și calcă apăsat. Când se oprește să se uite la om, își îndreaptă șalele, care trosnesc ca un vreasc. Toader avusese un frate, pe Gheorghe, mort, cu vreo cincisprezece ani în urmă, în pădurea Benzei; s-a prăvălit un stejar peste dânsul, se-ncordase voinicul în picioare, se măsurase o clipă cu copacul, dar la urmă se prăbușise jos, rămânând mort, cu trunchiul stejarului în brațe, ca într-o luptă.
Pe urma lui rămăsese băiatul, Mitru Odobac, om ca de vreo douăzeci și cinci de ani, nalt și spătos, ca și moșu-său Toader, vânjos și uscat, ca și dânsul, numai cu obrazul mai rumen și cu pletele negre. Trăia la un loc cu moșneagul, care-i ținuse loc de tată și din al căruia cuvânt nu ieșise.
Numai de la o bucată de vreme moșneagului i se păru că băietanul nu-și prea vedea de treburile lui. Că fusese vorba să se ducă până în Cotruți, să taie un preț pentru niște stuh cu un om de acolo, și nu se dusese. Că trebuise să meargă până la reședință, cu livretul de oaste, și uitase. Și câte și mai câte, până când, într-o bună zi, moșneagul îl luă din scurt:
- Mitrule, ție nu ți-s boii acasă.
Dar băietanul făcu pe prostul:
- Nu, îs la câmp, în Moghileni.
- Haide-haide !
Numai atâta își spusese unul altuia. Dar prin sat se ziceau mai multe. Și ce vorbeau oamenii veni și până la urechea lui Toader Odobac, căci întâlni pe Stoica, primarul, și-l opri în drum:
- Bună, moș Toader.
- Bună, primarule.
- Și cu noroc, ai ? Da se poate să nu ne spuneți și nouă, măcar mie, că-s bătrân și știu multe și-am văzut de toate?
- Ce, primarule ?
- Păi nu ia Mitru pe Ruja lui Cazacu din Moghileni ?
- Cum ?
- Pe Ruja.
- Ruja ?
- Iacă !
Și Stoica, rotofei și îndesat, rămase locului, cu gura căscată în fața privirilor crunte ale moșneagului.
- Cine ți-a spus ?
Primarul înghiți o dată, ca și când i s-ar fi uscat gâtlejul.
- Na, toți: popa din Moghileni, A Fărămiței din Benza, ieri, când o venit cu cânepa la baba lui Farcaș. Și... el... Mitru chiar.
- Când ?
- Acuma... acușica... e la primărie, vorbește cu niște flăcăi.
Moșneagul își stăpâni furia și răspunse:
- Așa ceva știu și eu; da vezi că nu-i îngăduisem să facă vorbă. Apăi om vedea noi. Cu bine.
Și Toader Odobac își îndreptă o dată șalele și porni.

* * *

Dă clic pentru Nucul lui Odobac (3) !